Електричний транспорт

Спеціальність 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка

Освітня програма Електричний транспорт

 

Елтрансп1     Електричний рейковий транспорт завдяки високій швидкості, зручності та екологічності є найбільш перспективним зі всіх видів наземного транспорту. На наступний час електричним транспортом виконується 90% всіх вантажних та пасажирських залізничних перевезень.  Спеціалісти в галузі електротранспорту користуються найбільшим попитом при комплектуванні штату широкого переліку управлінь та підрозділів залізниць, метрополітенів, міського електротранспорту  та інших підприємств.

     Спеціальність «Електричний транспорт» існує в університеті з часу його заснування (1930 р.) і  є однією з  фундаментальних на факультеті. За цією спеціальністю проводиться підготовка фахівців для організаційно-управлінської, виробничо-технологічної, проектної та науково-дослідницької діяльності в сфері розробки, виробництва, експлуатації та ремонту перспективного електрорухомого складу (електровози, електропоїзди, метрополітен, трамваї, тролейбуси, електромобілі, швидкісний електротранспорт на магнітному підвісі).

     Широка підготовка в області економіки, організації та управління, автоматизації, експлуатації та ремонту електрорухомого складу дозволяє спеціалістам з електротранспорту успішно працювати на будь-яких посадах в різних  областях технічної, наукової та господарчої діяльності (енергетика, автоматика, електропривод, механіка, економіка, менеджмент, управління  та інше).   На протязі багатьох років випускники спеціальності працюють на керуючих посадах Міністерства транспорту України, Укрзалізниці, очолюють управління залізниць та інші крупні  державні та приватні підприємства.

 

     Випускаюча кафедра – «Електрорухомий склад залізниць». Старий навчальний корпус,  аудиторія  331, телефон  (056) 373-15-31.

     Завідуючий кафедрою – доктор технічних наук, професор Гетьман Геннадій Кузьмич.

     Освітні ступені випускників: бакалавр, магістр.

     Основні спеціальні навчальні дисципліни: Організація та управління виробництвом; Компьютерні технології; Електроніка та мікросхемотехніка;  Електричні машини;  Напівпровідникові перетворювачі;  Системи керування електрорухомим складом;  Теорія автоматичного керування;  Автоматизація управління електрорухомим складом; Енергопостачання електрорухомого складу; Економіка локомотивного господарства.

      Можливості працевлаштування: випускники спеціальності працевлаштовуються університетом на управлінських посадах  в структурних підрозділах Міністерства транспорту та зв’язку України, Укрзалізниці, управлінь залізниць та міського електротранспорту, на підприємствах будування та ремонту електрорухомого складу, в депо залізничного та міського електротранспорту, на метрополітенах, в науково-дослідницьких та проектних інститутах, конструкторських бюро.

      Випускники досконало оволодівають електронною, обчислювальною технікою і мікропроцесорними автоматизованими системами керування. Випускники працюють в конструкторських бюро з проектування та розробки транспортних систем, на заводах по виготовленню трамваїв, тролейбусів, перспективних високошвидкісних транспортних засобів, на підприємствах по експлуатації, ремонту електротранспорту та систем електропостачання. За бажанням випускники одночасно з дипломом інженера можуть отримати посвідчення на право управління електровозом.